Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
[...] za całe zło obarczano szeroko rozumianą „chemię”. Uznawanie za wszelkie zło chemii jest niezwykle zabawne szczególnie dla osób mających pojęcie, jak funkcjonuje organizm i ile chemicznych trucizn produkuje, przetwarza, wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, estrogeny, [...]
[...] https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/methandrostenolone#section=Drug-Warning Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Analysis of the effect [...]
[...] and overweight in patients with hyperprolactinemia” http://www.hoajonline.com/endocrinolmetab/2053-3640/1/2 https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/viewFile/23616/18802 Paweł Maga, [...]
[...] Podsumowanie Na zakończenie dodam, iż trening podobny do 8x8 nie nadaje się do budowania siły, wpływa raczej na wytrzymałość. Może się okazać dobry do budowania masy (o ile uwzględni się, że kolosalna objętość nie jest dobra dla każdego). Podobny plan w istocie jest treningiem interwałowym, bo w czasach Vinca Girondy aeroby były rzadko [...]
[...] Prev Med 2011;52:413–6 Sylwia Biegańska-Hensoldt, Danuta Rosołowska-Huszcz „Polifenole w zapobieganiu dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych” https://phmd.pl/api/files/view/196065.pdf Lawrence de Koning, Vasanti S Malik, Eric B Rimm, Walter C Willett, and Frank B Hu Sugar-sweetened and artificially sweetened beverage consumption and [...]
[...] ale może też mieć negatywny wpływ na cały ustrój. Żołnierze w samej bieliźnie byli wystawieni na wodę o temperaturze 10.6° (minimalnie od 13 – maksymalnie do 75 minut – ile kto dał radę). W kontakcie z zimnem silnie rośnie tętno (z 63 do 101 uderzeń na minutę), ciśnienie krwi (skurczowe ze średniego 107.5 wzrosło na 127,2), zaś spada [...]
[...] (ale może też mieć negatywny wpływ na cały ustrój). Żołnierze w samej bieliźnie byli wystawieni na wodę o temperaturze 10.6° (minimalnie od 13 do maksymalnie 75 minut – ile kto dał radę). W kontakcie z zimnem silnie rośnie tętno (z 63 do 101 uderzeń na minutę), ciśnienie krwi (skurczowe ze średniego 107.5 wzrosło na 127,2), zaś spada [...]
[...] and overweight in patients with hyperprolactinemia” http://www.hoajonline.com/endocrinolmetab/2053-3640/1/2 https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/viewFile/23616/18802 Paweł Maga, autoreferat [...]
[...] ale 6-10%. W rzeczywistości modelowy 90 kg mężczyzna nosi na sobie ok. 14,4-18 kg tłustego balastu. Dlaczego? Co tak naprawdę spala trening? Ponadto chciałbym zauważyć, iż o ile trening aerobowy czy siłowy mają znikomy wpływ na dzienny bilans utleniania tłuszczu, to już wpływ na węglowodany jest gigantyczny! W eksperymencie z 2012 roku wzięło [...]
[...] Szkoda tylko, iż wielu sportowców płaci za dążenie do bicia rekordów zdrowiem, czasem życiem. Referencje: „Androgeny u kobiet” http://www.termedia.pl/Journal/-4/pdf-6328-1?filename=Androgeny%20u%20kobiet.pdf Michał Rabijewski, Wojciech Zgliczyński - "Zespół niedoboru testosteronu u mężczyzn w starszym wieku", "Testosterone deficiency syndrome in [...]
[...] nie muszą być wiążące (zbyt mała liczba osób, brak zapewnienia gotowych porcji, nie w każdym przypadku diety były izokaloryczne) – ale stanowią przyczynek do dyskusji, ile węglowodanów tak naprawdę potrzebują kulturyści? 10. Należy pamiętać, iż adaptacja do wielu diet mających bardzo mało węglowodanów (np. ketogenicznych) może trwać wiele [...]
[...] Beelen M1, Cermak NM, van Loon LJ. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970669 Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
[...] dodatki do żywności, zamienniki cukru. Na ten temat pisałem wielokrotnie, ale niektórych osób i tak nie uda się przekonać. Inne artykuły: Aspartam to trucizna, czyli ile trzeba by go spożyć, by zaszkodził? Słodziki, a tycie - przeglądań badań naukowych. Niedawno w moje ręce trafiło badanie Sharon PG Fowler i wsp. – perełka – które powinno [...]
[...] 90% całkowitej liczby transporterów znajduje się wewnątrz komórki, w błonie tylko 10%. Wniosek Zaraz po treningu siłowym czy interwałowym można wypić np. szklankę soku, o ile dana osoba nie ma problemu z gromadzeniem podskórnej tkanki tłuszczowej. W każdej innej porze o wiele zdrowsza będzie kawa (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), [...]
[...] Cellular Mechanisms and Effects to Improve Blood Sugar Levels Veronique Douard i in. The role of fructose transporters in diseases linked to excessive fructose intake https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3577529/ Monika Majewska, Hanna Czeczot Flawonoidy w profilaktyce i terapii https://ptfarm.pl/pub/File/FP/5_2009/11%20%20flawonoidy.pdf
[...] Selker HP, Schaefer EJ. Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction: a randomized trial. JAMA. 2005;293:43–53 Marjorie R. Freedman, Janet King, Eileen Kennedy „Popular Diets: A Scientific Review” https://pdfs.semanticscholar.org/a321/b9adfff93d0df1eace2afaab0fa1e1309797.pdf